Régen nem írtunk már ide, de mostanában ismét lesz mit kotyvasztani itthon, szóval a receptek is megfognak szaporodni! A mai menü: lasagne, aminek a receptjét egy kedves ismerősömtől kaptam. A cucc elkészítése nagyon egyszerű, csak szüttyögős pár helyen, meg eltart egy darabig, viszont az íze kárpótol minden fáradozást! :)

Nézzük akkor az alapokat. A kérdés, hogy ki hogy szereti, én részemről tojásos lasagne tésztával szeretem (van aki sima mezei durumtésztából) és van aki sós palacsintából. Akkor kezdjük is ezzel, hogy hogyan kell ezt a sós palacsintát elkészíteni a lasagnehoz:

Palacsinta:

Ami kellene, hogy legyen hozzá: 1/2kg liszt, 3 tojás, tej, só.

Ezt így pudingsűrűre kell kikeverni, ásványvízzel (gyk szóda helyett) fellazítani, olyan palacsinta sűrűre (erre nem tudok értelmesebb hasonlatot mondani, gondolom aki nekiáll pallert sütni, az már látta anyut/nagyit palacsintát sütni). Merőkanállal serpenyőbe, a többit már tudjátok :)

Mártás:

Elkezdünk olivaolajat hevíteni, majd egy mokkáskanálnyi erős pistát rakunk bele (no para, nem fog csípni, de az íze az kell). 1-2 keverés. fokhagyma, 1-2 keverés. 1 közepes fej vöröshagymát kockáravágva bele rakjuk, 1-2 babérlevelet hozzá, 1-2 keverés, kicsit hagyjuk rottyanni. Közben hámozzunk meg olyan 9-10 közepes paradicsomot (aki ezt nem vállalja, ahogy én sem, akkor a boltban lehet kapni ilyen paradicsomot, ROMA a márkája, 3-4 paradicsom van egy konzervben, 3 konzervet lehet is használni a megfelelő mennyiségű mártáshoz. Otthon elsőkörben tessék a Tescoban körülnézni ilyen paradicsomért) majd bele a bilibe, kis sűrített paradicsom is mehet mellé (persze kicsit felhigítva, illetve csak akkor, ha nem konzervből toljuk), megsózzuk, majd időnként megkavarintva felforraljuk és főzzük.

Hús:

Amíg fő a mártás, addig egy magasabb falú serpenyőbe olivaolajat hevítünk, de egyszerre egy mokkáskanálnyi erős pistával, babérlevéllel és fokhagymával (ami ugye fel van darabolva?). Kb. fél kiló darálthússal (lehetőség szerint pulyka) megcsapjuk a serpenyőt és szépen megpirítjuk. Amint kész a husika, bazsalikommal és sóval fűszerezzük. Kicsit még lehet rottyantani, majd beleöntjük a mártásba. Összekeverjük és főzzük tovább.

Besamel:

Kis fazékba vagy lábosba vagy mittoménmelyiknekmianevébe elkezdünk olivaolajat hevíteni. 3ek lisztet elkeverünk az olajban, utólag ha nagyon nagyon sűrű lett (azaz gombócosodik), akkor még önthetünk hozzá olajat. Előkészítünk előre kb. 1/2 littyó tejet és amikor el van keverve a liszt az olajjal, akkor szépen lassan fokozatosan elkezdjük hozzá adagolni és csomó mentesre elkeverjük. Egészen addig kell a tejet adagolni, amíg tejszín sűrű nem lesz a besamel. Ha megvan a megfelelő sűrűség, akkor sót és borsot adunk hozzá, nagyon jól elkeverjük és beleöntjük a mártásba. Egyenletesen elkeverjük az egészet és még egy nagyon keveset főzzük.

Miután ez így megvan, akkor fogunk egy megfelelő méretű sütőtálat, majd elkezdünk rétegezni: tészta-mártás-sajt-tészta-mártás-sajt és így tovább. A tetejére ki hogy szereti tészta vagy hús menjen, én hússal csináltam, jó vastagon megszórtam sajttal, majd 180 fokon becsaptam a sütőbe, kb. 30 perc alatt aranybarnára pirult. Kész is, jó étvágyat hozzá!

Hozzátenném, hogy nekem a képeken kicsit barnább lett a megszokottnál és a kelleténél a sajt, mert én még benn hagytam a sütőben miután kikapcsoltam, hogy egy kicsit tovább meleg maradjon. Ha valaki így szereti, ilyen barnán, akkor javaslom hogy így csinálja, ez egy isteni pluszt ad hozzá!

Az elmaradhatatlan képek:

Rétegezés

 

Sütés közben

 

Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotyvasz.blog.hu/api/trackback/id/tr941350448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása