Lasagne bolognese, Arnold módra
Címkék: olasz recept paradicsom lasagne blognai mártás
2009.09.01. 15:42
Előre szólok, ez se az originál stuff, de közelebb áll hozzá, mint Tomié.
Hozzávalóságok:
Ragu:
- egy méretes fej vereshagyma
- hat gerezd fokhagyma
- fél kiló darált hús (ha lehet, borjú, vagy marha, esetleg sertés; a szárnyashús másra való)
- 20-25 deka srárgarépa
- zellerszár
- két doboz hámozott-darabolt paradicsom (konzerv)
- pár evőkanálnyi sűrített paradicsom
- só, bors, oregano, bazsalikom
Tészta:
- 30-40 deka liszt
- két tojgli
- só
És az egészre a koronát tíz-húsz deka Grana vagy Parmezán teszi fel. Csak az. Más nem jó. De tényleg. Update: Tomi mozzarellával csinálta, elgondolkodtató. Kipróbálom.
Összerakás:
A hagyma olivaolajon megpárolódik, majd hozzáadódik az aprított fokhagyma és pár perc múlva a sűripari meg a répa. Mikor ez is megpárolódott, mi több, karamellizálódott, mehet hozzá a zellerszár. Mondanom se kell, ezen zöldségek a hagymához hasonlóan apróra nyesve kerülnek a fazékba. A só még a hagyma pirítgatásakor adódik hozzá, a többi fűszer (bors, egy púpozott evőkanál oregano, hasonló mennyiségű bazsalikom) pedig a zeller után. Közben a hús egy másik serpenyőben, némi olivaolaj, só és bors társaságában pirul, majd mikor elkészül, fellottyintom két deci vörösborral (félszáraz vagy száraz) és hagyom totál elfőni. Ha kész, mehet a zöldségekhez, társulva a konzerv paradicsommal, némi húsalaplével vagy vízzel meg egy hatalmas adag szeretettel.
Felforr, aztán lefedve további két órán át rotyog kislángon.
A besamel ugyanúgy készül, mint Tominál, csak vajjal, és NEM szabad a szószhoz keverni.
Tészta, hm, ez nem az én dolgom, hanem nejemé, de valami olyas, hogy liszt és tojás összecuffant, megsóz, gyúr, kicsit pihentet hűtőben, gyúr, majd kinyújt és formára vág.
A rétegződés a tészta-ragu-besamel-tészta-ragu-besamel-tészta-ragu-besamel szisztémát követi, a tetején az irdatlan mennyiségű sajttal, majd sül egy kicsit (kb. félóra, de sütőfüggő).
A különbség az originál recepthez képest a répa és a zeller. Ami ezekkel készül, az ragu és inkább papardelle tésztával szokták tálalni, de asszony valószínűleg kinyírna, ha nem kerülnének bele a lasagne "szószba" is...
(tegyük hozzá, minden olasz máminak megvan a saját receptje, nemrég olvasam egy olasztudornál, hogy oreganot nem is használnak semmiben, ésatöbbiésatöbbi, vagyis bárhogy csinálható a szósz, valaki úgyis lehülyéz miatta)
Képek majdan, ha készül. :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.