Előre szólok, ez se az originál stuff, de közelebb áll hozzá, mint Tomié.

Hozzávalóságok:

Ragu:

- egy méretes fej vereshagyma

- hat gerezd fokhagyma

- fél kiló darált hús (ha lehet, borjú, vagy marha, esetleg sertés; a szárnyashús másra való)

- 20-25 deka srárgarépa

- zellerszár

- két doboz hámozott-darabolt paradicsom (konzerv)

- pár evőkanálnyi sűrített paradicsom

- só, bors, oregano, bazsalikom

Tészta:

- 30-40 deka liszt

- két tojgli

- só

És az egészre a koronát tíz-húsz deka Grana vagy Parmezán teszi fel. Csak az. Más nem jó. De tényleg. Update: Tomi mozzarellával csinálta, elgondolkodtató. Kipróbálom.

Összerakás:

A hagyma olivaolajon megpárolódik, majd hozzáadódik az aprított fokhagyma és pár perc múlva a sűripari meg a répa. Mikor ez is megpárolódott, mi több, karamellizálódott, mehet hozzá a zellerszár. Mondanom se kell, ezen zöldségek a hagymához hasonlóan apróra nyesve kerülnek a fazékba. A só még a hagyma pirítgatásakor adódik hozzá, a többi fűszer (bors, egy púpozott evőkanál oregano, hasonló mennyiségű bazsalikom) pedig a zeller után. Közben a hús egy másik serpenyőben, némi olivaolaj, só és bors társaságában pirul, majd mikor elkészül, fellottyintom két deci vörösborral (félszáraz vagy száraz) és hagyom totál elfőni. Ha kész, mehet a zöldségekhez, társulva a konzerv paradicsommal, némi húsalaplével vagy vízzel meg egy hatalmas adag szeretettel.

Felforr, aztán lefedve további két órán át rotyog kislángon.

A besamel ugyanúgy készül, mint Tominál, csak vajjal, és NEM szabad a szószhoz keverni.

Tészta, hm, ez nem az én dolgom, hanem nejemé, de valami olyas, hogy liszt és tojás összecuffant, megsóz, gyúr, kicsit pihentet hűtőben, gyúr, majd kinyújt és formára vág.

A rétegződés a tészta-ragu-besamel-tészta-ragu-besamel-tészta-ragu-besamel szisztémát követi, a tetején az irdatlan mennyiségű sajttal, majd sül egy kicsit (kb. félóra, de sütőfüggő).

A különbség az originál recepthez képest a répa és a zeller. Ami ezekkel készül, az ragu és inkább papardelle tésztával szokták tálalni, de asszony valószínűleg kinyírna, ha nem kerülnének bele a lasagne "szószba" is... 

(tegyük hozzá, minden olasz máminak megvan a saját receptje, nemrég olvasam egy olasztudornál, hogy oreganot nem is használnak semmiben, ésatöbbiésatöbbi, vagyis bárhogy csinálható a szósz, valaki úgyis lehülyéz miatta)

Képek majdan, ha készül. :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotyvasz.blog.hu/api/trackback/id/tr881353131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása