Bakonyi gomba

Címkék: recept gomba gyors paprika bakonyi gomba

2009.10.07. 15:46

Alcímnek nyugodtan írhatnám, hogy finomat gyorsan és sokat :)) Az a jó benne, hogy olyan egyszerű kaja mint a bot. Lássuk mi is kell hozzá:

  • fél kiló gomba (csiperke vagy egyéb hasonló vagy akár bármilyen ínyenc gombácska)
  • füstölt zsír szalonna (részemről a pick mangalica szalonnát részesítem itt előnyben)
  • zsír (szintén mangalica, ajánlom a palatin-t, én mindig azzal csinálom) ízlés szerint
  • vöröshagyma (ízlés szerint, én egy nagyobb közepeset szoktam)
  • 1db zöld paprika (na itt voltam bajban, mert itt írhonban nem nagyon van magyar ződ paprika, én kaliforniait használtam, nagyon finom, de vehettem volna a magyarboltban is akár, de most szabin vagyok és nem megyek be csak azért :D)
  • finomliszt
  • 400g tejföl
  • só, pirospaprika (akár csípős is lehet mellé, egy picit én is szoktam)

Ha kinézelődtük magunkat a munkasztalon, hogy minden megvan-e, akkor fogjuk, megmossuk a gombát (meg is hámozhatjuk, a nejem úgy szokta), felszeleteljük szép méretesre. Ezekután felvágjuk a hagymát is pici kockákra, a szalonnát is kis kockákra aprítjuk. Az eredeti recept szerint vagy 10dkg szalonnát kellene rakni, de én mivel zsírt is használok, így olyan 5dkg körüli mennyiséget szoktam, mert nem szeretem ha túlságosan is zsíros a kaja (pedig kicsit alacsony a koleszterinem elvileg... hehe...). Akkor most fogjuk a zsírt, a hagymát és a szalonnát és szépen felhevített lábosban megpirítjuk az utóbbi kettőt az előbbin :)) Ez nem fog túl sokáig tartani, úgyhogy legyen a közelben a gomba, a só és a pirospaprika. Amikor megpirult, akkor rakjuk bele szépen a gombát, kevergessük el, hogy a zsír az szépen szétáramoljon a gombákközt, meg egy picikét piruljon is az a gomba! Amíg még nem ereszti a levét, toljuk rá a piros paprikát, ne spóroljunk vele, legyen szép vörös a gomba, ahogy elkeverjük közte! Kicsit megsózzuk és megvárjuk míg levet ereszt. Addig vágjuk fel szintén kis kockárka a paprikát és amint kinn van a leve, már mehet is bele ! :))

Itt fogjuk magunkat és a nagy pohár tejfölt szépen összekeverjük 3ek liszttel. A trükk, hogy én itt nem magyar lisztet használok a főzéshez, szóval otthon lehet kicsit több liszt kell, de a lényeg, hogy legyen jó "szilárd" az a tejföl. Amint kezdi elfőni a levét a gomba, csattintsuk bele a lisztes tejfölt, keverjük el, majd szépen fokozatosan öntögessük felfelé vízzel (kb. olyan 1/4 liter elég lesz hozzá), hogy nagyon kellemes és krémes állaga legyen. Várjuk amíg felrottyan ismét, majd vegyük le a tűzről és fedjük le, hogy még egy kicsit érjenek az ízek. Ezidő alatt főzhetünk rizst, tésztát vagy galuskát, kinek mihez van éppen kedve, ideje, affinitása. Én most tésztával fogom, mert nincs kedvem galuskázni :D

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://kotyvasz.blog.hu/api/trackback/id/tr201434252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Airnold · http://volvosagok.blog.hu/ 2009.10.08. 12:33:47

Szabi?
Akkor mér nem írsz, bazzeg? :D

sikitomi 2009.10.08. 18:26:06

@Airnold: mert nem vagyok itthon általában? :D

Airnold · http://volvosagok.blog.hu/ 2009.10.09. 01:43:20

@mnmlst: Holnap megdoblak egy maillel...de válaszojjál ám... :D
süti beállítások módosítása